İZMİR’DE MİNİBÜSLER EN AZ 15 TL OLMALI

Artan zamların minibüs fiyatlarını da etkilemesi söz konusu. İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, minibüsçü esnafının zam istediğini, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin AK Parti ve CHP çekişmesinden dolayı ESHOT zam yapamadığından, kendilerinin de yapamadığını belirtti. Kayışdikici, zam istediklerini ve şu anda en düşük minibüs bilet ücretinin 15 TL olması gerektiğini vurguladı.

ZAM YAPAMIYORUZ

İzmir’de minibüslere zam gelmesi konusuna ilişkin açıklama yapan Kayışdikici, “Aslında minibüslere zam gelmesi gerekiyor ama ESHOT’la beraber olduğumuzdan dolayı onlarında zam yapması gerekiyor. Şu anda her ne kadar yakıt fiyatları son aldığımız zamlardan aşağı olsa bile personel giderleri, diğer giderler, sosyal sigorta ödentileri, BAĞ-KUR’lar hepsi yükseldi. Mesela bir BAĞ-KUR hemen hemen 4 bin 600 TL’ye denk geliyor. Zam yapmamız gerekirken ESHOT’un zam yapmaması bizi etkiliyor. Çünkü İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin AK Parti ve CHP olarak çekişmesinden dolayı hükümet her tarafa yapıyor ama İzmir’de ESHOT için zam konusu konuşulduğunda zor geliyor yapmıyorlar. Örnek veriyorum son zam yaptığımızda Basmane’den Ödemiş’e tren 35 TL iken aynı kilometredeki bir İZBAN 21 TL fiyattaydı. Bunlara zam yapılması şart” dedi.

EN DÜŞÜK FİYAT 15 TL OLMALI

Gelecek zammın ne kadar olması gerektiğine dair konuşan Kayışdikici, “İndi bindi fiyatlarımız şu an için 10 TL. Belediye otobüsleri olduğu için bazı alanlarda indirimli çalışıyoruz. 7-7,5 TL arası değişiyor. Resmi anlamda öğrenci biletimiz yok ama biz inisiyatifimizi kullanıp öğrenci bileti de kesiyoruz. Bindiğiniz minibüslerdeki 10-11,5-13-14,5 TL olan fiyat listesini kullanıyoruz fakat biz 5-6 ay önce bir daha fiyat almıştık. Elimizde 10-12-14-16 TL fiyat tarifemiz var. Bu fiyat listesini bile kullansak bize karı olacak değil. Çünkü bizim en büyük engelimiz ESHOT. İzmir’de ESHOT büyük zararlar yapmasına rağmen ulaşım sağlıyor. Siyaset yapılsın diye otobüsler çalışıyor. Bizi şu an 10TL indi bindi ücreti kurtarmaz. Enflasyona göre bakıldığında, ortalama bir hesaba göre asgari ücret 11 bin 402 TL oldu ve yüzde 34 artış gösterdi. Bizde yüzde 34 oranında zam artışı yapsak indi bindi bizim 14-15 TL olması gerekiyor. Büyükşehirlerde çalışan minibüs esnafı çok mağdur. Örnek vereyim şehirlerarası taşımacılık yapan firmalar mevsime, zamana, şarta göre zam yapabilirken biz yapamıyoruz. Sosyal sigortaya ve BAĞ-KUR’a gelen zamlara istinaden İzmir’deki minibüslere zam uygulamaya kalksak minimum 15 TL olması lazım. Fakat bunu yapabilir miyiz dersek asla yapamayız. Biz de maliyetlerimizi kurtarmak adına zam istiyoruz. Bayramda yüzde 70 oranında araba kapatacağız. Nedeni ise belediye otobüsleri bedava” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*