İZMİR’DE MİNİBÜSLERE DE ZAM GELDİ

UKOME kararı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım ücretlerine zam yapıldı. Bu karar, uzun zamandan beri zam onayını almış olan, ancak bu kararı uygulayamayan minibüs esnafının da yeni fiyat tarifesini uygulamasının yolunu açtı.

Üç ay gibi uzun bir süredir zam kararı cebinde olan İzmirli minibüsçüler, maalesef İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda zam onayı alamaması yüzünden, minibüs zammını uygulamaya koyamıyordu. Ve çok büyük sıkıntılar yaşıyordu. Minibüsçü esnafı İBB’nin zam onayını alması ile yeni fiyat tarifesini 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya koyabilecek.

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, İBB’nin zam kararını sevinçle karşıladıklarını belirterek, “Üç aydır para kazanmadan, hatta bazı hatlarda zarar ederek çalışıyorduk. Artık üç ay önce UKOME’den aldığımız yeni yolcu taşıma tarifesini uygulayarak, hiç olmazsa zarar etmeyeceğiz.” dedi.

Mesafenin uzunluğuna göre, 10,12,14,16 lira olan yeni yolcu taşıma ücretlerini, toplu ulaşım araçları ile birlikte 1 Ocak’tan itibaren uygulayacaklarını açıklayan Kayışdikici, “10 kilometreye kadar olan mesafede 10 liraya yolcu taşıyacağız. 10-15 kilometre olan ikinci kademe mesafede bu ücret 12, 15-20 kilometre olan 3. kademe mesafede 14 lira, 20 kilometre üstünde ki mesafelerde 16 liralık fiyat uygulanacak. Ancak biz 20 kilometrenin üzerinde olan bazı hatlarda, örneğin F.Altay-Güzelbahçe-Yelki güzergahı 27 kilometre. 4. kademeye yani 16 liralık kademeye girdiği halde biz, bu hatta 14 liradan yolcu taşıyacağız. Osmangazi-Işıkkent 23 kilometrelik bir güzergah. Atatürk Mahallesi Evka 4’e çıkış rampası çok zorlu bir güzergah ve kilometresi 20’nin üzerinde olduğu halde, 14 lira alacağız. 28 Eylül’de UKOME’den minibüsler için çıkan yeni tarifeyi bir kenara koymuştuk. Çünkü toplu taşıma araçlarından daha pahalıya yolcu taşımak intihar etmek olurdu. Sabrettik ve İBB’de zammı alınca, doğal olarak bu karara çok sevindik.” dedi.

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, Toplu ulaşım zammı sonrasında yolcu sayısında artış bekliyor musunuz sorusuna ise, “Yolcu sayısımız artar mı, ücret artacağı için azalır mı bilemiyorum. İndi bindi 8 lirayken 250 yolcu taşıdığımızda 2000 TL ciro yaparken, 10 lira indi bindibnücretibnaldığımızdabn2500 TL olacak. Böylece masraflarımızı karşılayacağımız artı gelirimiz olacak. Araçlarımıza şoför bulamıyorduk. Bu zamla, ciro artacağı gibi, şoförlerin aldığı günlük ondalık parada artacak. Böylece şoför bulma imkanımızda olacak. İndi bindi ücreti yeni tarife ile 10 lira olsa bile, Egekent içi gibi bazı bölgelerde yine 6 liradan, 8 liradan indi bindi yolcu taşımaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı mağdur etmemek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

İMOD

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*