MAALESEF ARTIK MİNİBÜSE BİNEN YOK

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, kontak kapatan esnaf sayısının giderek arttığını belirterek, “UKOME’den aldığımız yeni yolcu taşıma tarifesini uygulamadığımız halde, bir minibüs günde 850 ila 1200 arasında yolcu taşırken, bu rakam bugün 250’ye düşmüştür. Toplu taşıma araçlarına zam yapılmazsa yanarız” dedi

İzmirli minibüsçüler 28 Eylül’de UKOME’den aldıkları %25’lik zammı uygulayamıyor. Toplu taşıma araçlarında ilk bimişin 6,5 TL olduğu bir kentte 10, 12, 14, 16 liraya yolcu taşımalarının akla mantığa sığmadığını belirten İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Bu tarifenin altında fiyattan yolcu taşımaya devam ediyoruz. Bir minibüs eskiden günde 850 -1200 arası yolcu taşırdı. Bugün itibariyle bir minibüs günde 250 yolcu taşıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” dedi.

73 güzergahta 1117 minibüsle hizmet verirken, pek çok minibüsçünün kontağı kapatıp aracını evinin önüne çektiğini belirten Kayışdikici, akaryakıt ve tamir masraflarının,kasko trafik sigortası bedellerinin altında ezildiklerini söyledi. “Ak Partililerin gönlü oluncaya kadar bu böyle devam edecek herhalde” sözleriyle, Büyükşehir meclisinde 1 liralık zam teklifini kabul etmeyen Ak Parti ve MHP’li meclis üyelerine gönderme yapan Kayışdikici, “Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma araçları için yalnızca 1 liralık zam istiyor. Ak Partililer karşı çıkıyor. Minibüsçülerin yolcu taşıma tarifeleri yükseltilmiş olsa ne yazar. Belediye 6,5 liraya yolcu taşıyor. Belediye otobüsü, metro 6,5 liraya yolcu taşırken biz yolcu bulabilir miyiz? Ak Partililer UKOME’de zam teklifimizi onayladı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin zam talebini ret ederek bizim işimize taş koydu. Basmane’den kalkan tren Ödemiş’e 35 liraya yolcu taşırken, aynı mesafede İzban 21 liraya yolcu taşıyor. Bu haksızlık değil de nedir? Ak Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kararıyla, Ankara’da belediyeyi zor duruma sokmak için suda %50 indirim kararı alınıyor. Ama devletin yaptığı akaryakıt zamları, elektrik zamları %50 geri çekilmiyor” diye konuştu.

Toplu ulaşımücretleri üzerinden siyaset yapıldığını ve bundan rahatsız olduklarını belirten İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “İzmir’de 4,5 milyon nüfus var. 4,5 milyon otobüse ve metroya binmiyor. 500-600 bin kişi toplu taşıma araçlarını kulanıyor, bu işe gidiş gelişle 1 milyon 200 bin biniş yapar. Onların dışında ki insanların toplu taşım kullanımıyla bu rakam 1,5 milyona, 1 milyon 700 bine ulaşıyor. Ankara’da halk otobüsleri kontak kapattı. Minibüsçü arkadaşlarda kontak kapatmak istiyor. Bu baskıya şimdilik göğüs geriyoruz. Ama nereye kadar dayanabiliriz bilemiyorum. Ankarave İstanbul’dayolcu taşımacılığı işinin %70’ini özeller gerçekleştiriyor. %25’ini ise belediye yapıyor. İzmir’de bu tam tersine. İzmir’de yolcuların %70’ini belediye taşıyor. Biz de %3’unu taşıyoruz. Bu oran büyük bir hızla azalmaya başladı. Her bir minibüs eskiden gün içinde 850-1200 arası yolcu taşırdı. Şimdilerde taşıdığımız yolcu sayısı 250’nin üzerine çıkıyor. Pek çok hatta 7,5 liraya yolcu taşıyoruz. UKOME mesafenin uzunluğuna göre, 10, 12,14, 16 lira fiyat verdi ancak bizim bu fiyatlardan yolcu taşıyabilmemiz için belediyenin hiçolmazsa 7,5 liraya yolcu alması lazım. Yoksa minibüsçü esnafı içinde bulunduğu krizden kolay kolay ÇI-KA-MAZ.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*