“ULAŞIMDA ŞARTLAR DENGELENMELİ”

İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, “Vatandaş daha ucuz diye artık toplu ulaşımı tercih ediyor. Yaşanan sorunlar çözülmezse sıkıntılar büyüyecek. Ulaşımda şartlar dengelenmeli” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), geçtiğimiz günlerde üç maddelik gündemle toplanmıştı. Toplantının sonunda İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası üyesi taşımacıların fiyat tarifelerinin güncellenmesi talebi onaylanırken; İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, toplu ulaşım tarifelerinin güncellenmesi isteği ise reddedilmişti. Gelişmelerin ardından Büyükşehir konuyu yargıya taşıyacağını açıklarken, ‘Vatandaş artık minibüsleri tercih etmiyor, daha ucuz diye toplu taşıta biniyor’ diyerek yaşananlara tepki gösteren İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, yaşanan süreci değerlendirdi.

Minibüsçülerin ekonomik sıkıntılardan derinlemesine etkilediğini belirterek açıklamalarına başlayan Başkan Kayışdikici, “Mazota her gün zam geliyor. Sadece o da değil, her şeye sürekli zam geliyor. Şoför sigortası 2 bin 500 lira, Bağ-Kur 2 bin 700 lira, bir akü değiştiriyorsun 2 bin, lastik değiştiriyorsun 4 bin lira. Hatlara göre bir günde ortalama bin lira mazot yakıyoruz. İzmir’de en yoğun hatlar Alparslan- Garaj, Gediz – Göksu ve Gaziemir – Basın Sitesi. En yoğun hatlarda ortalama 700 lira civarı kazanç sağlanıyor, tabii o da tamire gidilmezse. Şu anda bazı araçlarımız çalışmıyor. Çünkü masraf çok, işler az. Yolcu adetlerimiz her geçen gün daha da düşüyor. Şoförlerimizi ikna edip sefere çıkarmaya çalışıyoruz, ama yanaşmıyorlar. Çünkü büyük bir kısmı ondalık usulü ile çalışıyor, hasılat toplayamazsa para alamıyor. Eskiden bir minibüsü vardiyalı olarak 2 ila 3 kişi kullanırdı, artık mal sahipleri minibüslerinde kendileri çalışıyor” dedi.

Minibüsçülerin tarife fiyatların zam aldığını, ancak kent genelinde toplu ulaşıma zam yapılmadığı için uygulanamadığını da sözlerine ekleyen Kayışdikici, “Zaten sabah ve akşam saatlerinde indirim olduğu için toplu ulaşım daha çok tercih ediliyor. Bir çayın 5 lira olduğu yerde biz pek çok yerde 7 ila 8 liraya yolcu taşıyoruz. ESHOT ise 6 lira 50 kuruşa taşıyor. Bu durum hiç de etik değil. Sıkıntılarımız çok büyük… Bu şekilde devam ederse ne yapacağımızı bilemiyoruz. Günde 10 tek yapıyorsak bu sayıyı 8’e düşüreceğiz. Yolcunun daha az olduğu saatlerde sefer sayılarımızı azaltacağız. Şu anda 5’er, 6’şar dakikada bir çalışıyorsak belki de 20 dakikada, 30 dakikada bir sefere çıkacağız. Böyle olunca 4,5 milyon ulaşım sıkıntısı yaşayacak. Bugün ticari taksiler, servisler zam yaptı. Aracımıza lastik alacağız ama alamıyoruz, eleman çalıştırmak istiyoruz ama çalıştıramıyoruz. Kafeteryalarda içilen kahveye bile zam geldi, bu şartları dengelemek lazım” diye konuştu.

Yaşananlar nedeniyle birçok şoförün sektör değiştirdiğinin de altını çizen Başkan Kayışdikici, “Mesleğimiz adeta çürük elmaların eline kalıyor. 50 yıllık sürücüyüm, bu mesleğin muavinliğinden geliyorum. Şu anda sıkıntımız çok büyük. İzmir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleriyle sürekli irtibat halindeyiz. Onlara da çok teşekkür ediyorum, sürekli denetim yapıyorlar. Bizim önce kaliteyi yakalamamız, kaliteli insanlarla çalışmamız lazım. Bunun için de ilk önce ekonomik sıkıntıları çözmemiz gerekiyor. Yani “İNSANLARIN PARA KAZANMASI LAZIM” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*