MİNİBÜSÇÜLER KONTAK KAPATMA NOKTASINA GELDİ

Son zamanlarda akaryakıta üst üste gelen zamlar, şoför ücreti, sigortası, aracın kaskosu tamir bakım ücreti gibi masraflar nedeni ile bütün esnafların olduğu gibi ulaşım sektörünün can damarlarından biri olan minibüs esnafının da kontak kapatma noktasına geldi.

İzmir’deki minibüsçülerin biniş ücretlerine yeni zam talebi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’nde (UKOME) kabul edildi. Böylece en kısa mesafede 7,5 lira olan ücret 10 liraya yükseldi. Ancak UKOME, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma ücreti için istediği zam talebini kabul etmediği için, minibüsçüler yolcu sayısının azalacağı endişesiyle, aldıkları bu zam kararını hayata geçiremiyor.

İzmir Minibüsçüler Odası Başkanı Mehmet Kayışdikici, belediyeden daha pahalı taşımacılık yaparlarsa müşterileri kaçıracaklarını söyleyerek, belediyenin zam talebinin de kabul edilmesini istedi. Kayışdikici, “Biz zammımızı aldık. Belediye zam yaparsa biz de uygulayacağız. Belediye otobüsleri 6,5 lira olan bir yerde ben 10 lira uygularsam bu olmaz. Boş gider boş geliriz. Biz belediyenin şu anda zam yapmasını istiyoruz. Belediye de bunu ortak akılla geçenlerde iki defa UKOME’ye getirdi. Oy çokluğuyla reddedildi. Bu komisyonlarda hükümet tarafından gelen üye sayısı daha fazla ve bugün belediyenin toplu ulaşımına zam verilmediği halde Devlet Demiryolları’nın Basmane’den Ödemiş’e treni 35 liraya giderken aynı kilometrede İzmir’de toplu ulaşıma bağlı İZBAN 21 lira” dedi.

“Uzun mesafelerde zammı uygulamaya başlayacağız”

İzmir’de minibüslere biniş ücretlerine en son 20 Mart’ta yüzde 50 zam yapılarak, 5 liradan 7,5 liraya çıkarıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Mart ayından bu yana toplu ulaşım fiyatlarına her ay Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Üretici Fiyat Endeksi’ne göre zam yapma kararı aldı. Ancak mahkeme bu kararı usule uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti. Böylece ulaşım ücretlerine uygulanan tarifeler karar öncesindeki fiyatlara döndü. Belediyeye bağlı otobüs, metro, vapur, tramvay tam biniş ücretleri 7,10 TL’den 6,50 TL’ye indirildi. Minibüsçülerin, UKOME’de kabul edilen yeni zamla en kısa mesafe ücretini 10 lira, en uzun mesafe ücretini de 14,5 liraya yükseltmesi halinde belediyenin toplu taşma fiyatlarıyla arasında büyük fark oluşacak.

Kayışdikici, UKOME’den aldıkları zammı artan maliyetler karşısında uzun mesafelerde uygulamak zorunda olduklarını söyleyerek, “7,5 lira olan yerleri bizim 5 liraya, 6 liraya çektiğimiz yerler var ama bugünlerde herhalde çok uzak olan bölgelere zammı uygulayacağız. Bizim birinci, ikinci, üçüncü kademelerdeki mesafeler 50’şer kuruş, onları biraz artıracağız. Çünkü işin içinden çıkamıyoruz. Çalışan arkadaşlar da biz de, yaşantımızı sürdürebilmek için para kazanmamız lazım” diye konuştu. Oda başkanı Kayışdikici, akaryakıt fiyatları ve maliyetler yüzünden İzmir’de çok sayıda minibüsçünün kontak kapatarak çalışamaz duruma geldiğini de kaydetti.

Kayışdikici esas taleplerinin biniş ücretlerine zam yapmak olmadığını da vurgulayarak, “Arka arkaya zam yapılsa ne olacak? Aracıma binen vatandaşın maaşına da zam yapılıyor mu? Zam zammı getirir. Bugünün şartlarıyla 24-25 liraya aldığımız akaryakıtı yılbaşından önceki gibi 7 liraya alsak hiç zamma gerek kalmaz” dedi.

Minibüsçüler de biniş ücretlerine zammın hem zorunlu olduğunu düşünüyor hem de gitgide azalan müşterilerini zam yaparak tamamen kaybetmekten endişe duyuyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*